Najaarsklussen | 29-09-2020

Enkele tips voor de najaarsklussen in en om uw huis.

Dakgoten

De herfst gaat gepaard met veel najaarsbuien. Om dit water allemaal goed weg te laten lopen in en om uw huis, is het advies om de dakgoten en de platte daken goed schoon te houden. Verwijder de bladeren en veeg de goot goed schoon (bijvoorbeeld met een schuursponsje). Vuil versnelt het verouderingsproces van goten. Leg eventueel scheve dakpannen weer recht. Mocht u een balkon hebben, zorg er dan voor dat het afvoerputje niet verstopt zit. Controleer de naden van de goten en vraag advies aan HaMu bij twijfel.

Buitenkraan

Met het oog op de komende winter is het verstandig dat u uw buitenkraan afsluit om bevriezing van de kraan te voorkomen. Sluit de toevoer naar de kraan af en zet de buitenkraan open om het laatste water weg te laten lopen. Zo voorkomt u dat het achtergebleven water kan bevriezenen in de leiding en voorkomt u dat de leiding hierdoor kan knappen. Mocht u toch een stuk leiding hebben die niet goed leeg kan lopen,  is het aan te raden om de leiding te isoleren met buisisolatie. 

Ventilatiesystemen en roosters

Doordat wij in de herfst en winter meer binnen zitten, is het aan te raden om de ventilatieroosters schoon te maken. Zo blijft de luchtkwaliteit optimaal. De roosters kunt u schoonborstelen of met de stofzuiger reinigen. Ook kunt u ze uitspoelen onder de kraan, maar plaats ze pas terug als het filter droog is! Filters in WTW-units kunnen vervangen worden door ze bij HaMu te bestellen. Meestal wordt dit gecombineerd met het onderhoud van de CV ketel.

Rookmelders

Het is ook verstandig om elk jaar de rookmelders te testen. Zo voorkomt u brandgevaarlijke situaties. Heeft u een CV ketel of geiser in huis, dan is een koolmonoxidemelder aan te raden. Koolmonoxide is nl een geurloos gas en kan vrijkomen uit de geiser of CV ketel, vooral als de CV of geiser al ouder zijn. Dit kan koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

 

 

Delen:

« Terug naar het overzicht